Lapsen oikeuksien päivän konsertista/ A concert on "Every child´s right day´s" evening


Meininki on rento, Orkesteri TEMPO! Kapellimestarinpuikkoa heiluttaa Juha Ahvenainen.

Lapsen oikeuksien päivän konsertti 20.11.2014 oli osa laajempaa kokonaisuutta. Sistema Finland ry järjesti yhteistyössä ammattikorkeakoulu Metropolian ja italialaisen Scuola Musica Fiesonen kanssa kaksipäiväisen seminaarin koskien muun muassa El Sisteman toimintaa eri maissa. Sistema Finland kutsui vieraileviksi luennoitsijoiksi Amsterdamista Leerorkestin johtajan, Marco de Souzan, Ruotsin El Sisteman kehitysjohtaja Malin Aghedin, sekä Portugalin Orquestra Geração Lisbonin perustajan Antonio Wagner-Dinizin: Luentojen aiheet polveilivat konsertinkin teeman ympärillä: "Music is every child´s right", "Musiikki on jokaisen lapsen oikeus". Konserttia järjestämässä oli Tempo ry.n lisääksi Metropolia sekä Vantan Konservatorio. Erityisen aktiivinen järjestäjäkumppani oli Hakunilan kansainvälinen yhdistys, mistä heille suuri kiitos. 


Lapset tervehtivät presidentti Halosta

Konserttiin saimme juhlapuheen pitäjäksi Helsingin kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljasen. Hakunilan kansainvälisen yhdistyksen toiminnanjohtaja Burhan Hamdon oli kutsunut tilaisuuden suojelijaksi presidentti Tarja Halosen, joka kunnioitti tilaisuutta läsnäolollaan. Lapset olivat kokoontuneet aulaan vastaanottamaan presidenttiä, ja he kajauttivat kuuluvasti tervetulotoivotuksensa Verna Kaunisto-Feodorowin vastaanottaessa presidenttiä Sistema Finlandin nimissä.
Konsertin ohjelma oli laajasti kansainvälinen. Kuvasssa Janne Ahvenainen soittamassa Saint-Saensin joutsenta. Kapellimestarina Jarmo Ahvenainen.

Koska konsertissa esiintyi yli 70 lasta neljältä eri koululta, oli konsertin järjestäminen urakka. Soittotuntien lisäksi oli erilaisia pienryhmäharjoituksia ja isompia ryhmäharjoituksia, oli koulujenvälisiä yhteisharjoituksia, infotilaisuutta ja vanhempainiltaa. Kenraaliharjoituksen lisäksi oli järjestettävä bussikuljetuksia, ruokailuja ja taukotiloja. Lopulta kaikki sujui kuitenkin mallikkaasti. Kaikki halukkaat löysivät perille, ja lavalla joka lapsella oli esiintymispaita, nuotit ja instrumentti. (Nuotit lapset osaavat usein konserttitilanteessa tosin jo ulkoa.) Konserttivieraita oli kaksi ja puoli sataa, ja tilaisuuden juonsi Nasima Razmyar.


Ruokailuhetki kenraaliharjoituksen jälkeen.
Lavalle pääsyä odotellessa.

Konsertti kesti puheineen ja vierailevine esiintyjineen runsaan tunnin ja se huipentui Tempolle sovitettuun versioon Beethovenin yhdeksännen sinfonian teemasta: Oodi ilolle. Iloa tunsivat järjestäjät, iloa tunsivat opettajat, ja iloa tunsivat taatusti kuulijat, varsinkin, jos katsoi yleisön kasvoilla karehtivaa hymyä heidän poistuessaan konsertista pimeään yöhön.